Finalists of the 2014 Inaugural Canadian Cheese Awards/
Les finalistes du Concours inaugural des fromages fins canadiens de 2014

Loblaw Companies Limited, Marquee Sponsor
Les Compagnies Loblaw limitée, Commanditaire principal

MAIN CATEGORIES (16): CATÉGORIES PRINCIPALES

FRESH CHEESE - FROMAGE FRAIS

  • Bella Casara Mascarpone – Quality Cheese, Vaughan, Ontario
  • President’s Choice® Mozzarella Cheese Ball – Loblaws Inc., Brampton, Ontario
  • Plain Soft Goat Cheese – Noble Meadows Farm, Nobleford, Alberta
  • St. John’s Fresh Cow’s Milk Cheese – Portuguese Cheese Company, Toronto, Ontario

SEMI-SOFT CHEESE - FROMAGE À PÂTE SEMI-FERME

  • Baluchon – Fromagerie FX Pichet, Sainte-Anne-de-la-Pérade, Québec
  • Pikauba – Fromagerie Lehmann, Hébertville, Québec
  • Tête à Papineau – Fromagerie Montebello , Montebello Québec

FETA/CHEESE IN BRINE - FETA / FROMAGE EN SAUMURE

  • Goat Milk Feta – Crystal Springs Cheese, Lethbridge County, Alberta
  • Goat’s Milk Feta Cheese – Woolwich Dairy, Orangeville, Ontario
  • President’s Choice® Goat’s Milk Feta Cheese in Brine – Loblaws Inc., Brampton, Ontario

FIRM CHEESE - FROMAGE À PÂTE FERME

  • Eweda Cru – Best Baa Dairy, Fergus, Ontario
  • 5 Brothers – Gunn’s Hill Artisan Cheese, Woodstock, Ontario
  • Lenberg Farms Reserve by Celebrity Tania Sheep Cheese – Mariposa Dairy, Lindsay, Ontario

FIRM CHEESE WITH HOLES - FROMAGE À PÂTE FERME AVEC OUVERTURES

  • Benedictus – Fromagerie de l’Abbaye Saint-Benoît-du-Lac, Saint-Benoît-du-Lac, Québec
  • Louis d’Or – Fromagerie du Presbytère, Sainte-Élisabeth-de-Warwick, Québec
  • OKA L’artisan – Agropur, Saint-Hubert, Québec

WASHED RIND CHEESE - FROMAGE À CROÛTE LAVÉE

  • La Meule des Champs – Fromagerie Éco-Délices, Plessisville, Québec
  • Le Frère Chasseur – Fromagerie Au Gré des Champs, Saint-Athanase, Québec
  • Nevis – Glengarry Fine Cheese, Lancaster, Ontario

MIXED RIND CHEESE - FROMAGE À CROÛTE MIXTE

  • 20 vaches – Fromagerie l’Atelier, Ste-Hélène de Chester, Québec
  • Pied-De-Vent – Fromagerie du Pied-De-Vent, Havre-aux-maisons, Québec
  • Rang des îles – Fromagerie Médard, Saint-Gédéon, Québec

SOFT CHEESE/BLOOMY RIND CHEESE - PÂTE MOLLE À CROÛTE FLEURIE

  • 14 Arpents – Fromagerie Médard, Saint-Gédéon, Québec
  • Magie de Madawaska – Fromagerie Le Détour, Temiscouata Sur Le Lac, Québec
  • Pont Blanc – Fromagerie Au Gré des Champs, Saint-Athanase, Québec

FLAVOURED CHEESE - FROMAGE AROMATISÉ

  • Jalapeno Gouda – That Dutchman’s Farm, Economy, Nova Scotia
  • Le Porto Bleu – Fromagerie Du Charme, Saint-Rémi-de-Tingwick, Québec
  • Raclette de Compton au Poivre – Fromagerie La Station, Compton, Québec
  • Tomme au Poivre – Fromagerie Le Mouton Blanc, La Pocatière, Québec

SMOKED CHEESE - FROMAGE FUMÉ

  • Natural Smoked Gouda – Sylvan Star Cheese, Red Deer, Alberta
  • Fontina Fumé – Fromagerie de l’Abbaye Saint-Benoît-du-Lac, Saint-Benoît-du-Lac, Québec
  • Smoked Boerenkaas – Natural Pastures Cheese, Courtenay, British Columbia

MILD/MEDIUM CHEDDAR (aged up to 9 months) - CHEDDAR DOUX & MOYEN (MAXIMUM 9 MOIS D’AFFINAGE)

  • Cheddar Île-aux-grues – S.C.A Isle-aux-Grues, L’Isle-aux-Grues, Québec
  • L’Ancêtre Organic Medium Cheddar – Fromagerie L’Ancêtre, Bécancour, Québec
  • Maple Dale Cheese Medium White – Maple Dale Cheese, Plainfield, Ontario

OLD CHEDDAR (aged from 9 months to 1 year) - CHEDDAR FORT (ENTRE 9 ET 12 MOIS D’AFFINAGE)

  • Cheddar Île-aux-grues – S.C.A Isle-aux-Grues, L’Isle-aux-Grues, Québec
  • COWS CREAMERY Extra Old Cheddar – COWS CREAMERY, Charlottetown, P.E.I
  • L’Ancêtre Organic Old Cheddar – Fromagerie L’Ancêtre, Bécancour, Québec

AGED CHEDDAR (aged 1 to 3 years) - CHEDDAR VIEILLI (ENTRE 12 ET 36 MOIS D’AFFINAGE)

  • Avonlea Clothbound Cheddar – COWS CREAMERY, Charlottetown, Prince Edward Island
  • Farm House Traditional Clothbound Cheddar – The Farm House Natural Cheeses, Agassiz, British Columbia
  • Lenberg Farms Classic Reserve by Celebrity Lindsay Bandaged Cheddar – Mariposa Dairy, Lindsay, Ontario

AGED CHEDDAR (aged 4 years and more) - CHEDDAR VIEILLI (4 ANS OU PLUS D’AFFINAGE)

  • Agropur Grand Cheddar 5 ans – Agropur, Saint-Hubert, Québec
  • Balderson Heritage Cheddar 5 year – Parmalat Canada, Winchester, Ontario
  • Maple Dale Cheese 5 Years White – Maple Dale Cheese, Plainfield, Ontario

GOUDA CHEESE - FROMAGE GOUDA

  • Golden Blyth – Blyth Farm Cheese, Blyth, Ontario
  • Mountainoak Farmstead Premium Dutch Gold – Mountainoak Cheese, New Hamburg, Ontario
  • Old Growler Gouda – That Dutchman’s Farm, Economy, Nova Scotia

BLUE CHEESE - FROMAGE À PÂTE PERSILLÉE

  • Celtic Farmstead – Glengarry Fine Cheese, Lancaster, Ontario
  • Dragon’s Breath Blue – That Dutchman’s Farm, Economy, Nova Scotia
  • Le Ciel de Charlevoix – La Maison d’affinage Maurice Dufour , Baie-St-Paul, Québec

SPECIAL AWARDS (9): PRIX SPÉCIAUX

BEST COW CHEESE - MEILLEUR FROMAGE DE LAIT DE VACHE

  • Louis d’Or – Fromagerie du Presbytère, Sainte-Élisabeth-de-Warwick, Québec
  • Bella Casara Mascarpone – Quality Cheese, Vaughan, Ontario
  • St. John’s Fresh Cow’s Milk Cheese – Portuguese Cheese Company, Toronto, Ontario

BEST GOAT CHEESE - MEILLEUR FROMAGE DE LAIT DE CHÈVRE

  • Fresh Chevre Big Kick Herb & Garlic – Woolwich Dairy, Orangeville, Ontario
  • Lenberg Farms Classic Reserve by Celebrity Lindsay Bandaged Cheddar – Mariposa Dairy, Lindsay, Ontario
  • Plain Soft Goat Cheese – Noble Meadows Farm, Nobleford, Alberta

BEST SHEEP CHEESE - MEILLEUR FROMAGE DE LAIT DE BREBIS

  • Eweda Cru – Best Baa Dairy, Fergus, Ontario
  • Lenberg Farms Reserve by Celebrity Tania Sheep Cheese – Mariposa Dairy, Lindsay, Ontario
  • Tomme au Poivre – Fromagerie Le Mouton Blanc, La Pocatière, Québec

BEST WATER BUFFALO CHEESE - MEILLEUR FROMAGE DE LAIT DE BUFFLONNE

  • Oxford Street Buffalo Gouda – Quality Cheese, Vaughan, Ontario
  • Buffalo Mozzarella – Quality Cheese, Vaughan, Ontario
  • Buffalo Paneer – Natural Pastures Cheese, Courtenay, British Columbia

BEST BLENDED-MILK CHEESE - MEILLEUR FROMAGE DE LAIT MIXTE

  • Le Clandestin – Fromagerie Le Détour, Temiscouata Sur Le Lac, Québec
  • Le Soeur Angèle – Fromagerie Fritz Kaiser, Noyan, Québec
  • Le Verdict d’Alexina – Fromagerie Le Détour, Temiscouata Sur Le Lac, Québec

BEST FARMSTEAD CHEESE - MEILLEUR FROMAGE FERMIER

  • Louis d’Or – Fromagerie du Presbytère, Sainte-Élisabeth-de-Warwick, Québec
  • Natural Smoked Gouda – Sylvan Star Cheese, Red Deer, Alberta
  • Plain Soft Goat Cheese – Noble Meadows Farm, Nobleford, Alberta

BEST ORGANIC CHEEESE - MEILLEUR FROMAGE BIOLOGIQUE

  • Baluchon – Fromagerie FX Pichet, Sainte-Anne-de-la-Pérade, Québec
  • L’Ancêtre Organic Extra Sharp Cheddar – Fromagerie L’Ancêtre, Bécancour, Québec
  • L’Ancêtre Organic Old Cheddar – Fromagerie L’Ancêtre, Bécancour, Québec

BEST RAW-MILK CHEESE - MEILLEUR FROMAGE DE LAIT CRU

  • Eweda Cru – Best Baa Dairy, Fergus, Ontario
  • Louis d’Or – Fromagerie du Presbytère, Sainte-Élisabeth-de-Warwick, Québec
  • Tomme au Poivre – Fromagerie Le Mouton Blanc, La Pocatière, Québec

BEST NEW CHEESE - MEILLEUR NOUVEAU FROMAGE

  • Fontina Fumé – Fromagerie de l’Abbaye Saint-Benoît-du-Lac, Saint-Benoît-du-Lac, Québec
  • Fresh Chevre Big Kick Herb & Garlic – Woolwich Dairy, Orangeville, Ontario
  • Bella Casara Mascarpone – Quality Cheese, Vaughan, Ontario

REGIONAL AWARDS (5): PRIX RÉGIONAUX

BEST B.C. CHEESE - MEILLEUR FROMAGE DE LA COLOMBIE BRITANNIQUE

  • Buffalo Paneer – Natural Pastures Cheese, Courtenay, British Columbia
  • Farm House Traditional Clothbound Cheddar – The Farm House Natural Cheeses, Agassiz, British Columbia
  • Smoked Boerenkaas – Natural Pastures Cheese, Courtenay, British Columbia

BEST ALBERTA CHEESE - MEILLEUR FROMAGE DE L’ALBERTA

  • Natural Smoked Gouda – Sylvan Star Cheese, Red Deer, Alberta
  • Mozzarella di Bufala Old West – Old West Ranch, Mountain View, Alberta
  • Plain Soft Goat Cheese – Noble Meadows Farm, Nobleford, Alberta

BEST ONTARIO CHEESE - MEILLEUR FROMAGE DE L’ONTARIO

  • Bella Casara Mascarpone – Quality Cheese, Vaughan, Ontario
  • President’s Choice® Mozzarella Cheese Ball – Loblaws Inc., Brampton, Ontario
  • St. John’s Fresh Cow’s Milk Cheese – Portuguese Cheese Company, Toronto, Ontario

BEST QUEBEC CHEESE - MEILLEUR FROMAGE DU QUÉBEC

  • Fontina Fumé – Fromagerie de l’Abbaye Saint-Benoît-du-Lac, Saint-Benoît-du-Lac, Québec
  • Louis d’Or – Fromagerie du Presbytère, Sainte-Élisabeth-de-Warwick, Québec
  • Saputo Ricotta – Saputo, Saint-Laurent, Québec

BEST ATLANTIC CANADA CHEESE - MEILLEUR FROMAGE DES PROVINCES ATLANTIQUES

  • COWS CREAMERY Extra Old Cheddar – COWS CREAMERY, Charlottetown, P.E.I
  • Dragon’s Breath Blue – That Dutchman’s Farm, Economy, Nova Scotia
  • Tomme au cumin – Fromagerie au fond des bois, Richibucto, New Brunswick

Cheese is listed alphabetically within each category or award. Where more than three finalists are shown, there were many entries and close scores. The Cheese of the Year was selected after several rounds of blind tastings of the best cheeses from the above categories.

Judging took place at University of Guelph, Department of Food Science, headed by Dr. Arthur Hill, Chair and Professor in Food Science and an internationally recognized authority in cheese technology .

It is the first cheese competition in Canada open to all milks used in cheesemaking—cow, goat, sheep and water buffalo—with only pure natural cheese accepted for judging. That means with no artificial colours, flavours or preservatives, and no modified milk ingredients.

Dans chaque catégorie, les fromages sont indiqués en ordre alphabétique. Dans les catégories avec plus de trois finalistes, il y eu un grand nombre de fromages inscrits et les pointages étaient très proches. Le fromage d’exception de l’année a été choisi après plusieurs tournées d’évaluation à l’aveugle des finalistes dans chacune des catégories.

L’évaluation des fromages a eu lieu à l’Université de Guelph, à la faculté des sciences de l’alimentation. Elle fut présidée par le docteur Arthur Hill, doyen et professeur de la faculté reconnu mondialement pour son expertise en technologie fromagère.

Le concours est le premier et le plus grand au Canada ouvert à tous les fromages produits au Canada à partir du lait pur de vaches, de chèvres, de brebis ou de bufflonnes canadiennes – sans colorant artificiel, parfum, agent de conservation ni substance laitière modifiée.